Btw kan zowel een proportionele als een forfaitaire boete opleggen, maar rechter kan deze verminderen
Bij een overtreding van een bepaling uit het Btw-Wetboek of de KB’s i.v.m. btw kunnen er boetes worden opgelegd.
Dat kan een proportionele of een forfaitaire boete zijn. De proportionele boete is de boete die in verhouding staat tot de niet-betaalde btw. Zo zal een overtreding van de verplichting de btw te voldoen (zoals niet of laattijdige betaling van de eventueel verschuldigde btw zoals die uit de btw-aangifte blijkt) een geldboete opleveren gelijk aan het dubbele van de ontdoken of niet-tijdig betaalde btw (art. 70, §1 W. Btw).
De forfaitaire boete is een vast bedrag per overtreding, dus los van de te weinig afgedragen btw. Dat bedrag kan gaan van ‘€ 50 tot € 5.000 per overtreding’ (art. 70, §4 W. Btw en KB nr. 44) en wordt bv. opgelegd bij niet of onvolledig invullen van de zgn. intracommunautaire opgave.
Cumulaties van boetes is in principe niet mogelijk. Voor eenzelfde overtreding meerdere proportionele boetes krijgen is door het Btw-Wetboek zelf uitgesloten. Echter, een cumul van een proportionele en forfaitaire boete kan dus wel. Zo besliste het Grondwettelijk Hof op 18 juli 2024 (GWH 18.07.2024, nr. 86/2024). De rechter heeft dan wel toetsingsrecht en kan de boete dus aanpassen vermits een forfaitaire boete immers een strafrechtelijk karakter heeft.